Villa Edelweiss en weverij

Gemeente Ronse
Locatie Ninovestraat 131, Ronse (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Ronse (adrescontroles: 02-04-2008 - 02-04-2008).
  • Inventarisatie Ronse (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Edelweiss en weverij

Beschrijving

Zogenaamd "Villa Edelweiss" (zie opschrift in rechts geveltop) met omringende tuin afgesloten door haag en twee recentere ijzeren hekken; achterliggend bedrijfsgebouw. Villa gedateerd in linker geveltop "Anno 1927", volgens bouwaanvraag van 1925 naar ontwerp van Richard Cordier in opdracht van industrieel H. Demedts, reeds enkele jaren later verkocht aan Van Meerhaeghe met oprichting van een achterliggende weverij.

Onderkelderde villa in cottagestijl met pannendaken, gecementeerde bovenverdieping en typische puntgevels met imitatievakwerk en overluifelde portiek en deur met glas en ijzer.

Erachter voormalige weverij van A. Van Meerhaeghe onder tien sheddaken (nok parallel aan de straat), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1925. 1.1-30.6.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen