Clarissenklooster Arme Klaren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Clarissenklooster Arme Klaren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Clarissenklooster

Beschrijving

Voormalig clarissenklooster zogenaamd "Arme Klaren". Gesticht in 1903 door zusters clarissen van het afgeschafte klooster van Roubaix (Noord-Frankrijk) en aanvankelijk gehuisvest in een huis van de familie Lagache in de Olifantstraat. Nieuw neogotisch complex van klooster en kapel gebouwd in opdracht van Benoit Desclée, industrieel van Doornik, in 1909 naar ontwerp van architect H. Lagache op de plaats zogenaamd "'T haazeveld".

Bakstenen complex in een sobere neogotische en neorenaissance stijl met poortgebouw en blinde muur aan de straat en in achterbouw gelegen slotklooster op vierkante plattegrond met kloostertuin; kapel in westvleugel.

Poortgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadel- en schilddak. Breukstenen plint en speklagen van gele baksteen. Gemarkeerde deurtravee met bekronende overkragende trapgevel en spitsboognissen met arduinen kruiskozijnen en nis met beeld van Heilige Clara. Zijtravee met voornamelijk blinde nissen op de bovenverdieping en poort rechts. Aflijnende houten kroonlijst op consoles.

Links aansluitende blinde door pilasters gelede muur met achterliggende tuin en kapel.

Eenbeukige kapel van zes traveeën onder leien zadeldak met dakruiter. Westgevel geritmeerd door versneden steunberen en gekoppelde lancetvensters en oculi. Aflijnende muizentand. Interieur overwelfd met houten spitstongewelf met ribben uitlopend op consoles. Beige geschilderde muren met schijnvoegen rond de vensters, omlopende sjablonenfries en in trompe-l'oeil geschilderde nissen tussen de vensters; ervoor polychrome heiligenbeelden op sokkel. Koormuur met damastbeschildering, medaillons en engelenfiguren boven het drielichtvenster. Neogotisch altaar en beeldnissen.

Sober bakstenen slotklooster op vierkante plattegrond met vier vleugels met twee bouwlagen onder zadeldaken rondom een binnentuin. Getoogde, soms getraliede muuropeningen, en aflijnende baksteenfriezen. Pandgang rondom de kloostertuin; noordvleugel het zusterkoor en infirmerie, oost-vleugel onder meer keuken en schotelhuis, zuidvleugel met refter, trap naar de bovenverdieping met verschillende cellen en spreekkamer met luik en trommel.

• Zusters van Barmhartigheid Ronse, Archief.
  • 75 jaar "Arme Klaren" te Ronse, in Weekblad Kontact, 5 juli 1978.