erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
28912
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28912

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuis met neo-Vlaamserenaissance-gevel volgens plintopschrift van architect Albert Massez van 1920, vermoedelijk als aanpassing van eind 19de-eeuwse kern. Enkelhuisopstand; twee traveeën en twee bouwlagen met bekronend rechter dakvenster met in-en-uitgezwenkte top. Gele baksteen op arduinen plint en met verwerking van arduin voor speklagen, deur- en vensteromlijstingen en erker verrijkt met typische neorenaissancemotieven. Links smalle deurtravee en brede venstertravee met drielichten (benedenvenster met glas in lood). Borstweringen en balkon van gesmeed ijzer. Spiegelboogdeur met bovenlicht en bekronende erker op voluutconsoles; glas en gesmeed ijzeren deur.

Interieur. Salon vooraan met stucplafond in neorococostijl en glas-in-loodraam met voorstelling van de Fiertel, eetkamer met beschilderd plafond, veranda achteraan met fraaie glas-in-loodramen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1998


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28912 (Geraadpleegd op 26-01-2021)