• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Voormalige hoeve met aan de straat ingeplant woonhuis en dienstgebouwen achteraan, geschikt rondom een rechthoekig binnenerf met centrale vijver in plaats van oude mestvaalt. In kern zeer oude hoeve, reeds in kaart gebracht in kaartboek van 1684, toen met losse bestanddelen, op Poppkaart (1862) met volledig gesloten vorm. In het eerste kwart van de 20ste eeuw in bezit van Jean Pessemier, grootgrondbezitter, gentleman-farmer en industrieel die in 1911 op aanpalende gronden een textielbedrijf met ververij en appret oprichtte. Hoeve met melkerij tot 1948.

Straatvleugel van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (zwarte pannen). Volgens bouwplan van 1949 ontpleisterde bakstenen voorgevel op plint van arduinplaten. Rechthoekige vensters met roedeverdeling en arduinen dorpels. Aflijnende kroonlijst op klosjes. Rechthoekige deur in tweede travee; gedichte poort in linker travee en huidige rechthoekige poort in zevende travee. Bewaarde gewelfde kelder met tongewelf in noordwesthoek en onder de vijfde en zesde travee van de straatvleugel, toegankelijk via een buitentrap op het binnenerf. Gewitte erfgevels.

Oostvleugel met één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met behouden dienstruimten met onder meer een bakoven, koeien- en paardenstallen met bakstenen troggewelven op eikenhouten balken. Westvleugel met schuur met één gedichte (links) en één behouden rechthoekige poort en doorrit naar achterliggende vroegere weilanden. Bewaarde paardenwed.

Deels aan de erfgevel open gehouden westvleugel en deels woning met oude kern (bewaarde moerbalk in keuken), anderhalve bouwlaag onder zadeldak met aan de westzijde in 1934 aangebouwde woon- en slaapkamers volgens bouwplan van architect R. Delgutte. Interieur ingericht in Engelse stijl.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1934. 1.9-31.12, Doos 1949. 1.8-30.9.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen