erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen

bouwkundig element
ID
28960
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28960

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee haast identieke rijhuizen van drie traveeën en respectievelijk twee en een halve en drie bouwlagen onder zadel- en (later) plat dak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels geritmeerd door rechthoekige, omlijste vensters op doorgetrokken dorpels; bovenvensters met sluitsteen met leeuwen- of maskerkopje. In achterbouw, voormalige bedrijfsgebouwen.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het ensemble burgerhuizen is herkenbaar bewaard, maar de woningen ondergingen een paar aanpassingen. De lijstgevels zijn niet langer integraal witgeschilderd: nummer 21 kreeg een donkere beschildering en bij nummer 19 werden de vensteromlijstingen zwart geschilderd. In vergelijking met de toestand bij inventarisatie, zoals zichtbaar op de archieffoto uit 1996, onderging nummer 21 bijkomende aanpassingen: de hardstenen plint werd vervangen door baksteen, de deur in de rechtse travee werd verbouwd tot een venster en de sterk uitkragende kroonlijst werd verwijderd. De voormalige bedrijfsgebouwen in de achterbouw zijn niet langer aanwezig.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gekoppelde burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28960 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.