erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen

bouwkundig element
ID
28972
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28972

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde burgerhuizen
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruul en omgeving
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bruul en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Neoclassicistisch ensemble van twee woningen van respectievelijk vier en vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder doorlopend zadeldak (pannen), in kern één ensemble op U-vormige plattegrond opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, gesplitst en voorzien van een nieuwe voorgevel circa 1865. Gepleisterde en geschilderde lijstgevels met arduinen plint en cordons, imitatievoegen op de begane grond en aflijnend hoofdgestel met rechthoekig omlijste venstertjes en kroon- en tandlijst op uitgelengde modillons. Rechthoekige vensters (bewaard houtwerk), op de bovenverdieping in geriemde omlijsting met typische afgeronde bovenhoeken. Rechtse pand met licht gemarkeerd poortrisaliet in derde travee.

Linkse pand met behouden interieurelementen als uitgewerkte stucplafonds en beschilderde deuren.

In achterbouw behouden haakse vleugel van vroegere ververij opgericht in de jaren 1860 door de firma David-Cambier, naar verluidt de oudste van de stad. Gewit bakstenen gebouw op gepikte plint, één bouwlaag en zadeldak (pannen). Binnenin behouden verfbakken en haken. Thans verwaarloosd.

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De burgerhuizen werden in de vroege jaren 2000 ingrijpend gerenoveerd tot appartementen en kantoren. De voorgevel van het ensemble bleef wel herkenbaar bewaard. De gevelafwerking, het hoofdgestel en het schrijnwerk werden gereconstrueerd naar historisch model en met respect voor de erfgoedkenmerken. Binnen het bouwblok werden een aantal volumes gesloopt. Ook de achterliggende haakse vleugel van de vroegere ververij opgericht in de jaren 1860, is niet langer bewaard.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

 • Is deel van
  Bruul en omgeving

 • Is deel van
  Priestersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gekoppelde burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28972 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.