Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ronse
Deelgemeente Ronse
Straat Priestersstraat
Locatie Priestersstraat 19, Ronse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Ronse (adrescontroles: 02-04-2008 - 02-04-2008).
  • Inventarisatie Ronse (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis met 19de-eeuwse kern

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bruul en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 25-11-1992.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis met 19de-eeuwse kern, oorspronkelijk één geheel met nummer 21, volgens bouwvergunning van 1889 voorzien van een nieuwe voorgevel in eclectische baksteenarchitectuur vermoedelijk naar ontwerp van de eigenaars-bewoners en architecten F. A. en/of C. Bruneel. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) links afgewerkt met zijtrapgevel, oorspronkelijk voorzien van twee dakvensters met overstekende houten dakschilden. Oranjerode baksteen op arduinen plint, verrijkt met hardsteen en faiencetegels in de borstwering. Korfboogvormige muuropeningen. Gemarkeerd links zijrisaliet met hoger oplopend dakvenster, thans met bekronende puntgevel afgezet met dekstenen en bolornament. Bovenverdieping met korfboognis en houten balkon. Rechter travee op de bovenverdieping voorzien van Brugse travee; oorspronkelijk kleinere houten dakkapel, thans gelijkaardig afgewerkt.

Geschilderde bakstenen achtergevel met één behouden vlak omlijst venster en getoogde deur met gezandstraald glas. In haakse achterbouw, voormalig atelier van architect C. Bruneel en bewaarde vroeg-19de-eeuwse trap en stucplafonds.

  • Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nummer 3762.
  • DECLERCQ G., Etude architecturale et historique de l'habitat renaisien au 19e siècle, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en van het Tenement van Inde, XXIX, 1980, p. 130-132.
  • Genealogie van ingenieur Bruneel, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en van het Tenement van Inde, XXXIX, 1985, p. 120.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1998

Relaties

maakt deel uit van Bruul en omgeving

Bruul, De Biesestraat, Priestersstraat, Sint-Pietersnieuwstraat (Ronse)

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Priestersstraat

Priestersstraat (Ronse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.