Pastorie Sint-Alfonsius de Liguoriparochie

Beschrijving

Pastorie naar ontwerp van L. Blomme van 1874, opgetrokken in 1877. Alleenstaand dubbelhuis met klassieke pastorie-indeling en ommuurde voortuin, gelegen ten noorden van de kerk. Bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), tussen lage aanbouwsels onder afgewolfd dak (mechanische pannen, kunstleien). Deurrisaliet uitlopend op puntgevel met arduinen aflijning en spitsbogig luikje. Overigens decoratief gebruik van donkere baksteen en voegwerk voor muurbanden en ontlastingsbogen; steekbogige muuropeningen.

Links voormalige pastorietuin, heden omgevormd tot wandelpark met onder meer moerascypressen.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Cel Monumenten en Landschappen Brussel, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, plannen pastorie Sint-Alfonsius de Liguori te Heist-op-den-Berg.
  • HERTELEER L., Geschiedenis van Heist-op-den-Berg 1795-1976, Heist-op-den-Berg, 1986, p. 88.