Gemeente Ronse
Deelgemeente Ronse

• Adrescontrole Ronse (adrescontroles: 02-04-2008 - 02-04-2008).
  • Inventarisatie Ronse (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bruul en omgeving

Beschrijving

Voormalig woonhuis van de familie Bruneel, (confer bronzen gedenkplaat met opschrift: "Au major adjoint d'état/ Major Alberic Bruneel/ inspecteur d'état au Congo 1909-1911/ mort pour la Patrie à Liège le 6 août 1914") aanvankelijk één geheel met nummer 19. Rijwoning uit de eerste helft van de 19de eeuw, thans nog vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Verankerde bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegen onder de puilijst. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijsting op kordon. Spiegels op de penanten. Vrijgekomen linkerzijgevel met vermelde muurschildering.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen