erfgoedobject

Rest van de voormalige dekenij

bouwkundig element
ID
28981
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28981

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rest van de voormalige dekenij
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dekenij
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Sinds de 12de eeuw reeds locatie van de dekenij van het kapittel van Sint-Hermes. Oorspronkelijk uitgestrekt domein waarvan de westzijde aan het kerkhof paalde en hoofdgebouw aan de straat. In 1954 verbouwde woning van vier traveeën en twee bouwlagen. Arduinen pui en omlijstingen van bovenvensters. Steil zadeldak (pannen) met behouden rechts zijaandak met vlechtingen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw.

Interieur. Stucplafonds en balklaag verstopt achter vals plafond of pleisterlaag.

Achteraan twee haakse 19de-eeuwse vleugels (onder meer vroeger gordijnenatelier Van Damme) verbonden door een classicistische korfboogpoort uitziend op de tuin.

  • DECONINCK J., Een onbekende kaart van de vrijheid van Ronse uit 1623, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XXXIX, 1985, p. 96.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rest van de voormalige dekenij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28981 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.