Directeurswoning en textielververij Van Coppenolle

Beschrijving

Zogenaamd "Textielververij Van Coppenolle", opgericht door René Van Coppenolle in 1919 en zogenaamd "Teinturerie du Bonnet Rouge". Oudste ververij gelegen links van de Molenbeek, uitgebreid rechts van Molenbeek na de Tweede Wereldoorlog.

Bijhorend huis gelegen voor het fabrieksterrein, gebouwd door R. Van Coppenolle in 1920 naar ontwerp van L. Van Laethem. Vrij eenvoudig bakstenen woonhuis, nu onbewoond; twee bouwlagen onder schilddak (leien). Rechtse risaliet hoger opgetrokken in zolderverdieping. Voorts typische kenmerken uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: getoogde vensters en deur, speklagen en aflijnende muizentand. De gezandstraalde glasraampjes in de binnendeuren werden hergebruikt in het huidige van 1948 daterende bureelgebouw van het bedrijf.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1914-1919, Doos 1920-1921, Doos 1923. 1.7-31.12, Doos 1928.1.1-31.3. Doos 1948. 1.4-31.5.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen