erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 290   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/290

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Enkelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen sokkel. Nauwelijks gemarkeerd poortrisaliet rechts en bouwlagen geaccentueerd door middel van brede pui- en cordonlijsten van arduin. Imitatiebanden op de begane grond. Steekboogvensters; vlakke omlijstingen op benedenverdieping en geriemde stucomlijstingen met oren en uitgewerkte sluitsteen op de bovenverdieping. Rechthoekige poort in arduinen omlijstingen; rechtstanden met ingediepte schachten en aansluitende consoles van het erboven gelegen balkon met ijzeren hek. Rijkversierde gevelbekroning: entablement met casementen geritmeerd door uitgelengde modillons die kroonlijst met tandmotief opvangen. Verzorgd houtwerk. Zuidwand. Eenvoudige enkelhuizen met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Lijstgevels op arduinen plinten; geprofileerde puilijsten; afgelijnd door onversierd entablement en kroonlijst. Rechthoekige vensters en deuren.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/290 (Geraadpleegd op 05-07-2020)