Pessemiersbrug

Gemeente Ronse

• Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pessemiersbrug

is beschermd als monument Pessemiersbrug

Typologiebruggen

Beschrijving

Zogenaamde Pessemiersbrug, betonnen boogbrug over de spoorweg, wederopgebouwd in 1922 na de vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog. Opvallende kenmerken zijn de bogen met afgeschuinde bovenboorden, de korte aanzetblok met versiering en de dwarsverbindingen boven met gebogen onderrand. Eveneens betonnen brugleuningen. Aan de kant van de Oudstrijderslaan bevinden zich aan weerszijden van de brugtoegang natuurstenen balustrades voorzien van gelijkaardige siermotieven. Langsheen de Oudstrijderslaan en aansluitend op de voornoemde balustrade staat een gietijzeren balustrade met gecanneleerde gietijzeren zuiltjes.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingdossier DO002098, Spoorwegstation met twee bruggen

Auteurs: De Schepper, Jo