Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa eertijds horend bij de ernaast gelegen textielfabriek, gelegen in omhaagde en beboomde tuin afgesloten door middel van ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Alleenstaand dubbelhuis van twee bouwlagen onder mansardedak (leien), vermoedelijk van 1909 en naar verluidt naar ontwerp van Albert Massez. Rood bakstenen metselwerk versierd met banden witte baksteen. Vooruitspringende en hoger oplopende rechtse travee, met op de begane grond loggia met ijzeren hek, op bel-etage twee vensters met gebogen ijzeren balkon en erboven overluifelde geveltop met rondboogvormig drielicht met gebuikt ijzeren balkon. Rechthoekige deur met glazen afdak bereikbaar via steektrap met gietijzeren leuning.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1909-1910.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen