Weverij-ververij en conciërgewoning

Beschrijving

Aan de Drieborrebeek, voormalig industrieel complex met conciërgewoning, nummer 131. Voorheen weverij van L. Ruyffelaere, opgericht in 1909-1910, vergroot in 1920 en 1922, laatstgenoemde na machtiging tot inrichten van een ververij; in 1922 aangekocht door "Louis De Wael & co", in 1935 omgevormd tot naamloze vennootschap en in gebruik als ververij en textielveredeling; stopgezet in 1975 en verkocht in 1979. Grotendeels gesloopt, onder meer de fabrieksschoorsteen van 1935; aangepast door architect J. De Bie tot kunstglasatelier van J. Leenknegt in de periode 1988-1993, met behoud van buitenmuren en geschilderde ijzeren vakwerkliggers op kolommen van het vroegere interieur.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1914-1923.
  • Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Register van inschrijvingen van onderzoeken de commodo et incommodo, 1903-1924.
  • Stedelijke Musea Ronse, Archief.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen