Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen, thans met plat dak, volgens bouwvergunning gereconstrueerd in 1867 door industrieel I. Cambier-De Raedt; achterin aanpalende textielfabriek.

Bepleisterde en geschilderde voorgevel met imitatiebanden tussen arduinen plint en puilijst. Rechthoekige vensters, op de begane grond met bewaarde duimen. Bovenvensters omlijst, op arduinen dorpels of doorgetrokken cordon; nieuw houtwerk. Dubbelhuisopstand met eenvoudige rechthoekige deur. Aflijnend hoofdgestel en kroon- en tandlijst op klosjes.

Interieur. Bewaarde gang en salon vooraan met rijke stucdecoratie aan plafond, schouwboezem en supraportes met onder meer puttifiguurtjes, vogels, dieren, vruchten en bloemen.

Voormalig haaks aangebouwd fabrieksgebouw deels verbouwd tot woning.

• Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nummer 3764.