Gemeentehuis van Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Gemeente Sint-Katelijne-Waver

• Adrescontrole Sint-Katelijne-Waver (adrescontroles: 16-10-2006 - 16-10-2006).
  • Inventarisatie Sint-Katelijne-Waver (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

is beschermd als monument Gemeentehuis Onze-Lieve-Vrouw-Waver

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Onze-Lieve-Vrouw-Waver

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met omgeving

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, heden postgebouw, gelegen ter plaatse van de gildekamer van de Sint-Sebastiaansgilde met dorpshuis en herberg, in 1829-1830 vervangen door een gemeentehuis met school en onderwijzerswoning naar ontwerp van architect C. Drossaert. Huidig neogotisch gebouw naar ontwerp van E. Careels van 1910, na de oorlogsschade door dezelfde architect gerestaureerd in 1921-1922 en door J. Serneels in 1995.

Natuurstenen neogotisch gebouw van vijf + twee traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nokrichting parallel aan de straat) met kleine dakkapellen en sierschouwen, aan westzijde hogere, ronde hoektorens met steigergaten en pseudo-schietgaten onder leien spits. Lijst- en trapgevels horizontaal geritmeerd door kordons, rechthoekige vensters en spitsbogige meerlichten onder geprofileerde waterlijst, glas in lood.

Voorgevel met gedrukte spitsbooggalerij op hardstenen zuilen en bekronende balustrade met driepasmotief, getrapte dakvensters met overhoekse fioelen. Brede korfboogdeur onder spitsboogvormig bovenlicht met maaswerk; hoektorens met rondboogdeurtjes onder geprofileerde waterlijst. Aan oostzijde lagere, haakse aanbouwsels met trapgevels.

Auteurs: Steyaert, Rita