Mechanische weverij Jean Cambier

Beschrijving

Voormalige "Mechanische weverij Jean Cambier", later "Ets. Louis Vangrootenbrul & Cie" - "Tissage La Perle", sinds 1985 Anfibe NV Weverij-Tissage en Ansa NV een samenvoeging van de firma Andres en Santens.

Oprichting van een mechanische weverij door Jean Cambier vermoedelijk eind 19de eeuw op een driehoekig terrein gelegen tussen de spoorlijnen naar Leuze en Kortrijk-'s Gravenbrakel met een privé-verbinding van beide sporen voor de fabriek. Uitbreiding volgens bouwvergunning van 1910 met machinezaal, stoomketel en magazijn. Overgenomen door Louis Vangrootenbruel in 1915 die sinds 1913 een weverij had opgericht met J. Derniest in de Mérodestraat.

Eerste grote uitbreiding van het bedrijf volgens bouwvergunningen in de jaren 1920 met plannen van 1922 (uitbreiding van de weverij langs de spoorweg met negen traveeën onder sheddaken), van 1923 (uitbreiding van de ververij naar ontwerp van architect A. Massez) en van 1927 (uitbreiding met tien traveeën). Tweede belangrijke bouwcampagne onder zoon Marcel Vangrootenbruel in de jaren 1940 met uitbreiding van de ververij, volgens bouwplan van 1940 en nieuwe bureelgebouwen van 1945 naar ontwerp van architect A. De Gavre. In 1951 ten slotte oprichting van een spinnerijgebouw ten oosten van de vroegere bedrijfsgebouwen, thans nummer 10.

Oudste bakstenen gebouwen van de weverij ten Westen onder sheddaken (pannen, nok parallel met de straat en vroegere spoorweg), thans tweeentwintig traveeën (negen rechter traveeën na brand onder plat dak gebracht), geritmeerd door bakstenen pilasters, onderling verbonden door muizentand. Behouden structuur met vakwerkliggers op gietijzeren zuilen met vleugelstukken.

Achteraan aanpalende ververijgebouwen van 1940 met pilasters in gewapend beton.

Ten noorden tegen het oude ververijgebouw aanleunend bureelgebouw van 1945, gesigneerd: "A. De Gavre, architecte", links van deur. Sterk horizontaliserende gevel met twee en één bouwlaag onder plat dak. Verspringende gevel na tweede travee met typische afgeronde vorm. Vensterregisters tussen betonnen banden; alle vensters met glas-in-loodramen met rankmotieven en centrale tableaus in verband met wolverwerking, onder meer gesigneerd: "H. Dufour./ R. Paul. Pastur./ Tournay, 1946". Rechter travee met opschrift: "Ets. Louis Vangrootenbrul".

Bewaard interieur met ruime inkom met centraal rond bovenlicht met glas in lood, houten lambriseringen met ingewerkte deuren en gang rechts naar verschillende burelen.

Achteraan hoge geringde schoorsteen en tegen het ververijgebouw van 1940 aangebouwd voormalig personeelsgebouwtje met onder meer toiletten. Opgetrokken uit oranjerode baksteen in nieuwe zakelijkheid, twee en één bouwlaag met verspringende volumes onder plat dak. Contrast tussen hogere vierkante, haast gesloten linker travee met inkomportaal met vier treden onder betonnen afdak met bolornament en horizontale rechter vleugel met ruime vensters met roedeverdeling en rechts afgeronde hoek.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nr. I 661.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1909-1910.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1922. 1.7-31.12, Doos 1923. 1.7-31.12, Doos 1927. 1.7-30.9, Doos 1940, 1.1-31.12, Doos 1945. 1.1-31.12.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen