Herenhuis van 1911

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1911

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis 1911

Beschrijving

Herenhuis gebouwd in 1911 door de industriële familie Delhaye, later dokterswoning en -praktijk, sinds 1968 in bezit van de congregatie van de zusters van Barmhartigheid. Op de nieuwe verspringende rooilijn ingeplant woonhuis en garage met deels met behouden oudere kern van haakse vleugel, mogelijk oorspronkelijk één geheel met het oude "huis van Cuerne" (nummer 12).

Woonhuis van drie traveeën en twee en drie bouwlagen onder verspringende mansarde- en zadeldaken. Art-nouveau-getinte voorgevel met gemarkeerd links risaliet met bekronende puntgevel, opgetrokken uit witte geglazuurde baksteen op arduinen plint en dito speklagen, dorpels, venster- en deuromlijstingen en erker op de bovenverdieping. Centrale deur met drie treden, bovenlicht en getralied zijlicht in geblokte arduinen omlijsting; bovenvensters met boogvelden onder waterlijstjes: faiencetegeltableaus met bladranken en medaillons met attributen van handel en nijverheid; jaarsteentje "anno 1911" in top.

Links, voormalige garage met één bouwlaag en plat dak, rondbogige poort in arduinen omlijsting onder gebogen kroonlijst met topstuk. Zijpenanten begrensd door arduinen hoekblokken en postamenten; bekronende ijzeren art-nouveauleuningen. Gecementeerde achtergevels met haakse vleugel met twee bouwlagen en oude kern achter linker travee. Gang en uitgebouwde veranda's van 1919 links en rechts van haakse vleugel.

Interieur. Centrale gang met mozaïekvloer en deur met fraai glas-in-loodraam: Ars en Scientia voorstellend, gesigneerd: "Camille Wybo inv. fec. Tournai, 1912". Gelijkaardige deuren met "Vier jaargetijden" oorspronkelijk tussen linker salons. Voorkamers met behouden beschilderde plafonds en marmeren schouwen, in rechter salon in neo-Vlaamserenaissance-stijl in zwarte en rode marmer. Veranda's en gang achteraan in hout en gekleurd glas in lood met geometrische bloemmotieven in bovenlichten en lantaarn. Garage links, in jaren 1930 omgebouwd tot dokterspraktijk, thans kapel.

Voormalig koetshuis achteraan in de tuin, palend aan Fabriekstraat met behouden bakstenen troggewelven.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1914-1923.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen