Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Opvallende rijwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens bouwvergunning van 1885 gebouwd door industrieel R. De Rodere, confer gevelsteen "Anno 1885". Later woning van Dr. Ferrant en van de industriëlen Henrist en Wittamer met tot 1964 atelier rechts ervan op de hoek met Sint-Cornelisstraat. Recent gerenoveerd en ingericht als winkel.

Voorgevel met topgevels, drie traveeën en en drie hoge bouwlagen onder zadel- en schilddak (pannen). Bak- en hardsteen op breukstenen plint. Enkelhuisopstand. Gemarkeerde brede linkse venstertravee met drielicht, arduinen erker met balusterbalkon en bekronende overkragende topgevel. Getrapt dakvenster boven de deurtravee. Nieuwe glazen deur.

Interieur. Ruime traphal met marmeren tegelvloer en eind 19de-eeuwse trap. Voorkamer in neo-Vlaamserenaissance-stijl met beschilderd plafond, houten schouwmantel en lambriseringen en beschilderde wandtapijten met landelijke taferelen en een boottocht, gesigneerd: "H. Verbuecken. Anvers.", initialen FF in hoeken. Middenkamer en bovenkamers met stucplafonds en marmeren schouwen. Veranda met lantaarn en deuren met glas-in-lood. Gesmeed ijzeren radiatorbeschermers in art-decostijl, gesigneerd M. Claus. Terras met tuinmuur met kunstmatige grot en vijvertje.

Blinde rechter zijgevel door sloping in 1964 van het hoekpand met Sint-Cornelisstraat. Tuin en achterhuis aan de Fabriekstraat (nummer 2). Bakstenen tuingevel met gemarkeerde linkse puntgevel met schoorstukken en windwijzer. Straatgevel in neotraditionele bak- en zandsteenstijl met korfboogpoort en -deur en rechthoekige vensters met drie- en vijflichten.

• Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nummer 3764.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen