Burgerhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ronse
Deelgemeente Ronse
Straat Wijnstraat
Locatie Wijnstraat 28, Ronse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Ronse (adrescontroles: 02-04-2008 - 02-04-2008).
  • Inventarisatie Ronse (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Opvallende rijwoning in neo-Vlaamse-renaissancestijl, volgens bouwvergunning van 1885 gebouwd door industrieel R. De Rodere, confer gevelsteen "Anno 1885". Later woning van Dr. Ferrant en van de industriëlen Henrist en Wittamer met tot 1964 atelier rechts ervan op de hoek met Sint-Cornelisstraat. Recent gerenoveerd en ingericht als winkel.

Voorgevel met topgevels, drie traveeën en en drie hoge bouwlagen onder zadel- en schilddak (pannen). Bak- en hardsteen op breukstenen plint. Enkelhuisopstand. Gemarkeerde brede linkse venstertravee met drielicht, arduinen erker met balusterbalkon en bekronende overkragende topgevel. Getrapt dakvenster boven de deurtravee. Nieuwe glazen deur.

Interieur. Ruime traphal met marmeren tegelvloer en eind 19de-eeuwse trap. Voorkamer in neo-Vlaamse-renaissancestijl met beschilderd plafond, houten schouwmantel en lambriseringen en beschilderde wandtapijten met landelijke taferelen en een boottocht, gesigneerd: "H. Verbuecken. Anvers.", initialen FF in hoeken. Middenkamer en bovenkamers met stucplafonds en marmeren schouwen. Veranda met lantaarn en deuren met glas-in-lood. Gesmeed ijzeren radiatorbeschermers in art-decostijl, gesigneerd M. Claus. Terras met tuinmuur met kunstmatige grot en vijvertje.

Blinde rechter zijgevel door sloping in 1964 van het hoekpand met Sint-Cornelisstraat. Tuin en achterhuis aan de Fabriekstraat (nummer 2). Bakstenen tuingevel met gemarkeerde linkse puntgevel met schoorstukken en windwijzer. Straatgevel in neotraditionele bak- en zandsteenstijl met korfboogpoort en -deur en rechthoekige vensters met drie- en vijflichten.

  • Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nummer 3764.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1998

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wijnstraat

Wijnstraat (Ronse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.