Directeurswoning Dopchie

Beschrijving

Goed bewaard herenhuis gebouwd volgens bouwaanvraag van 1870 door de industrieel Pierre Dopchie-Crocq, één van de vijf broers Dopchie, die zich sinds de tweede helft van de 19de eeuw vanuit Ath in Ronse vestigde. Sinds 1859 met mechanische weverij in de Wijnstraat. Eerste stoommachine in 1874. Sinds 1897 Henri Dopchie-Van Pelt. Uitbreiding tot drie fabrieksgebouwen in achterbouw, onder meer in 1914 en 1928; recent gesloopt.

Neoclassicistisch herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen, gebouwd in plaats van twee huizen (zie Poppkaart) onder schilddak (leien). Rijkelijk uitgewerkte bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met contrasterende arduinen plint, cordons, vensteromlijstingen en balusterbalkon. Door geblokte pilasters gemarkeerd linker zijrisaliet met rechthoekige poort met doorrit naar vroegere fabrieksgebouwen; bovenlicht met in glas geslepen tekst: "Fabrique de tissus en tous genres". Fraaie voetschraper met engelenfiguurtjes rechts van poort. Omlijste rechthoekige vensters met oren; borstweringen met bloemenguirlandes tussen consoles. Dito guirlandes in het hoofdgestel met kroon- en tandlijst op uitgewerkte modillons.

Gecementeerde achtergevel met uitgebouwde kamer van 1945 naar ontwerp van architect Henri Cuvelier in plaats van vroegere wintertuin van 1921; aanpalende vier bouwlagen hoge haakse vleugel van vijf traveeën van de voormalige ateliers en personeelswoning. Fraai ijzeren hek ter aflijning van de doorrit naar de voormalige fabrieken, thans aangelegde tuin met waterpartij, kruiden- en rozentuin achteraan met deels behouden ijzeren vakwerkliggers en fabriekszuilen.

Interieur. Rijkelijk gedecoreerd met centrale gang met stucplafond, deuromlijstingen met supraportes, omlijste wandtapijten en rondboogdoorgang gestut door (later toegevoegde ?) kinderfiguurtjes; bordestrap met bronzen spijlen. Links behouden 19de-eeuwse salons met rijkelijk verguld stucwerk en marmeren schouwen. Rechter salons met behouden stucplafond doch in art deco aangepaste schouw en beschilderde deuren. Keuken met faiencetegels. Achteraan rechts deels behouden faiencetegeltableaus met landschappen en bloemen (Helman Céramiques d'Art) van de vroegere wintertuin van 1921 met in de hoek een ijzeren spiltrap voor het personeel. Op de bovenverdieping biljartzaal met wandkasten en zitbank in art-decostijl, naar verluidt van 1921 (toegeschreven Henri Beirnaert).

• Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nummer 686.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1910-1914.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1945. 1.1-31.12.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen