erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
29164
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29164

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk één woning met oudere kern op vierkante plattegrond met binnenplaats, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Voorbouw van zeven traveeën en twee bouwlagen met sporen van steil dak met vlechtingen in rechter zijpuntgevel. In 1914 gesplitst in twee woningen; rechter deel met haakse vleugel en achterbouw wordt eigendom van A. Hantson van het confectiebedrijf "La Confectionneuse" opgericht in 1906 samen met E. Vandendooren. Vermoedelijke verbouwing van de achterbouw tot confectiebedrijf. In 1930 uittreding van A. Hantson uit het bedrijf en verkoop van het huis. Sindsdien dokterswoning en -praktijk met na de Tweede Wereldoorlog aangepaste bakstenen voorgevel met drie bouwlagen onder zadeldak; behouden houtwerk en koetspoort uit de eerste helft van de 19de eeuw. Overluifelde binnenplaats op fraaie ijzeren consoles.

Achterbouw met sheddaken, thans verbouwd tot woning, met gecementeerde, blauwgeschilderde binnenplaatsgevel met sgraffitofries en spiegels met dito panelen onder de kroonlijst. Tuingevel van rode baksteen met spaarvelden en decoratieve witte banden.

  • Stedelijke Musea Ronse, Archief.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29164 (Geraadpleegd op )