erfgoedobject

Hoekcomplex met twee winkels

bouwkundig element
ID
29170
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29170

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Aimée Delhayeplein. Hoekcomplex met twee winkels, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Aan de Wijnstraat behouden gepleisterd en geschilderd parement met rechthoekige omlijste vensters met sluitsteen en aflijnend hoofdgestel. Aan het plein afgeschuinde hoek en gecementeerd parement, oorspronkelijk palend aan de Molenbeek. Nummer 68 met drie traveeën brede winkelpui, nummer 70 zogenaamd "Huis De Beurme" met vierkante winkelramen onder waterlijst en met behouden roeden in de bovenlichten. Deur met bekronende huisnaam en fraai ijzeren balkon op de afgeschuinde travee.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het hoekhuis (nummer 70) werd gerenoveerd met respect voor de erfgoedkenmerken en -elementen. Het gecementeerde parement met schijnvoegen aan de zijde van het Aimée Delhayeplein is niet langer zichtbaar; de gevel kreeg een egale bepleistering en beschildering. Het huisnaambord van dit voormalige 'Huis De Beurme', dat zich boven de deur in de hoektravee bevond, is niet langer aanwezig.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekcomplex met twee winkels [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29170 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.