Rijkswachtkazerne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtkazerne

Beschrijving

Voormalige rijkswachtkazerne, heden in gebruik door het O.C.M.W. Alleenstaand breedhuis met bakstenen lijstgevel van drie brede traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakkapellen (nok parallel aan de straat, leien), van 1895. Torenvormige middentravee onder schilddak, met opschrift "Rijkswacht" op de fries. Verwerking van natuursteen voor sokkel, muurbanden en sluitstenen; gesinterde baksteen voor fries en muurbanden in de zijgevels. Getoogde of rechthoekige muuropeningen in verdiepte muurvlakken. Brede kroonlijst op gekoppelde consoles. Centrale Brugse travee in de zijgevels.

Ten westen gekasseide binnenplaats met voormalige paardenstallen, na de Eerste Wereldoorlog verbouwd tot woningen, heden afdeling van het Cultureel Centrum; baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Lijstgevel gemarkeerd door twee hoger oplopende travee onder zadeldakje. Verwerking van gesinterde baksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen. Bewaarde paardenringen en gietijzeren pomp met halfrond, arduinen waterbekken.

• BUTS L., De Rijkswacht te Heist-op-den-Berg 1796-1996 en te Booischot 1919-1942, Heist-op-den-Berg, 1996.