Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Altijddurende Bijstand

Beschrijving

Parochiekerk van de wijk Klijpe, gelegen eind van de Zonnestraat. Bakstenen kerk gebouwd naar ontwerp van architect R. Van Houtte (Gent) van 1953; eerstesteenlegging 13 oktober 1957 (zie gedenktekst op pijlers voor de kerkdeur).

Bouwstijl geïnspireerd op een vroegchristelijke zaalkerk. Zaalkerk met schip van drie traveeën onder zadeldak (leien), een ronde apsis, een atrium en een bijna vrijstaande vierkante noordtoren.

Het halfronde atrium, opgetrokken uit geschilderde baksteen onder leien dak, wordt afgesloten door drie rondboogpoorten met smeedijzeren hekken in een puntgevel en is aan de binnenhofzijde omgeven door een zuilengalerij met kruisweg; in het midden waterbekken. Geopend naar binnenhof met rechthoekige openingen en naar de buitenkant met kleine rondboogvensters. Op het atrium sluiten eveneens een ronde doopkapel en een winterkapel aan.

Bakstenen kerkgebouw onder zadeldak met rondbogige muuropeningen. Inwendig is het kerkschip witbepleisterd op een groene marmeren plint en overspannen met een tongewelf. Het koor is geelgeschilderd.

Mobilair. Marmeren altaar en communiebank van 1961. Onder glasramen zijn moderne wandtapijten gespijkerd. Kleurrijke glasramen, in het koor met vermelding "D.D. Albert Samain 1961", rondlicht in voorgevel van J. Leenknegt van 1990.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen