• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Oorspronkelijk rijwoning met oude L-vormige kern en voorgevel in Spillegem, bij het openen van de Zuidstraat eerst met blinde zijgevel aan de nieuwe straat, begin 20ste eeuw voorzien van een neotraditionele bak- en hardstenen top-en lijstgevel achter hoge tuinmuur. Oorspronkelijke voorgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, links met behouden aandak, in kern minstens uit begin 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint. Eenvoudige rechthoekige vensters op doorgetrokken dorpels; breed venster in plaats van venster en deur in linker travee. Aflijnende geprofileerde daklijst. Gevel Zuidstraat met bekronende topgevel met schouderstukken, speklagen en sierankers; brede houten erker op voluutconsoles op de bovenverdieping. Haakse achterin gelegen vleugel van zeven traveeën en twee bouwlagen met oude kern en eveneens vernieuwd bak- en hardstenen parement met rechthoekige vensters onder boogveld; sierankers. Achterpuntgevel met schouderstukken, vensters onder boogveld met schelpmotief en topoculus. Korfboogdeurtje en poort in zware omlijsting in tuingevel.

• DE ROUCK G., Ronse ... de tijd langs..., Ronse, 1983, p. 101.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen