Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Eclectisch herenhuis gebouwd in opdracht van Denis de l'Arbre van Geraardsbergen. Voorgevel met voornamelijk neogotische en art-nouveauvormgeving, zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met klimmende dakkapellen, rechts boven de plint gesigneerd en gedateerd: "A. Massez, architecte, Renaix, 1904". Dubbelhuis met zeer kleurrijk parement van witte baksteen belijnd met rode en groene banden en afgewerkt met bloemenfries van geglazuurde tegels op arduinen lijst. Arduinen plint, deur- en vensteromlijstingen, vensterkruisen en booglijsten op de bovenverdieping; boogvelden met faïencetegeltableaus met florale motieven in art-nouveaustijl. Uitgewerkte houten kroon- en tandlijst op klosjes en gesculpteerde hoekconsoles. Drie- en tweelichten in vensternissen met geprofileerde dagkanten, ontlastingsboogjes en boogfries op de borstwering; dito boogvelden onder booglijsten; sierankers. Gemarkeerde deurtravee in arduinen omlijsting; korfboogdeur met bovenlicht.

Interieur ingericht door de l'Arbre naar verluidt met gerecupereerd 18de-eeuws materiaal uit een gesloopt deel van de abdij van Geraardsbergen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen