erfgoedobject

Eclectisch herenhuis

bouwkundig element
ID: 29202   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29202

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Eclectisch herenhuis gebouwd in opdracht van Denis de l'Arbre van Geraardsbergen. Voorgevel met voornamelijk neogotische en art-nouveauvormgeving, zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met klimmende dakkapellen, rechts boven de plint gesigneerd en gedateerd: "A. Massez, architecte, Renaix, 1904". Dubbelhuis met zeer kleurrijk parement van witte baksteen belijnd met rode en groene banden en afgewerkt met bloemenfries van geglazuurde tegels op arduinen lijst. Arduinen plint, deur- en vensteromlijstingen, vensterkruisen en booglijsten op de bovenverdieping; boogvelden met faïencetegeltableaus met florale motieven in art-nouveaustijl. Uitgewerkte houten kroon- en tandlijst op klosjes en gesculpteerde hoekconsoles. Drie- en tweelichten in vensternissen met geprofileerde dagkanten, ontlastingsboogjes en boogfries op de borstwering; dito boogvelden onder booglijsten; sierankers. Gemarkeerde deurtravee in arduinen omlijsting; korfboogdeur met bovenlicht.

Interieur ingericht door de l'Arbre naar verluidt met gerecupereerd 18de-eeuws materiaal uit een gesloopt deel van de abdij van Geraardsbergen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1998


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29202 (Geraadpleegd op 19-01-2020)