Huis Sint-Joris

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Sint-Joris

Beschrijving

Zogenaamd "Sint-Joris", zie zandstenen naamcartouches. Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Jaarcartouches 1603, echter uitzicht uit de eerste helft van de 18de eeuw. Historiserende "Kunstige Herstelling" in 1913 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) onder meer plaatsen van gedeeltelijk houten winkelpui met entresol; opschrift "huilerie brugeoise". Tijdens restauratie verdwijnt de 13de-eeuwse kelder met twee beuken, vijf traveeën en zuilen voorzien van knopkapiteel. Barokgetinte trapgevel (10 treden + topstuk) van verankerde baksteen met overkragende bovenverdieping op rondboogfries met zandstenen kraagstenen. Steekbogige bovenvensters in vlakke omlijsting met oren, neuten en waterlijst. Soortgelijk topvenster tussen blinde ovale oculi onder waterlijst.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 222/1913.
  • DEMAREST H., ARICKX B., In 't kwartier van Jan, Brugge, 1974, p. 32-33.