Herenhuis met neoclassicistische lijstgevel

Straat Boomgaardstraat
Locatie Boomgaardstraat 11, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis met neoclassicistische lijstgevel

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Oorspronkelijk eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevel met oude kern, zie dakgebinte, kelder en achterhuis. In 1907 verfraaid, onder meer herbepleisterd, toevoeging van lijstwerk, rolluikkasten en erker. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1997 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge). Neoclassicistische lijstgevel, bepleisterd en geelbeschilderd. Gebruik van arduin voor plint, borstwering eerste bouwlaag en lekdrempels, op tweede bouwlaag consoles. Onderbouw verlevendigd met imitatiebanden. Middentravee: vleugeldeur in rondboognis met smeedijzeren deurpanelen en -bovenlicht, hogerop houten erker met Ionische hoekpilasters en vlaggenmasten in beide zijhoeken. Voorts rechthoekige vensters, bovenvensters in geprofileerde omlijsting met oren.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1564/1996.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 300/1907.