Neoclassicistisch herenhuis met koetshuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Boomgaardstraat
Locatie Boomgaardstraat 13, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis met koetshuis

Deze bescherming is geldig sinds 05-12-1995.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis van 1861

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis van 1861 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) in plaats van twee huizen onder meer zogenaamd "Cipres". Enkelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder samengestelde zadel- en schilddaken (nok parallel aan de straat). Consoliderende restauratie en ingericht als hotel in 1995-1997 naar ontwerp van architect A. Ghyssaert (Brugge). Bepleisterde en lichtbeigebeschilderde lijstgevel met verwerking van arduin voor plint - drie betraliede kelderopeningen -, kordon en muuropeningen. Horizontale gevelbelijning door middel van doorgetrokken lekdrempels, geornamenteerde puilijst, opengewerkte balustrade en gekornist hoofdgestel met modillons tussen ruitenfries met bladwerk. Links poortrisaliet gemarkeerd door imitatievoegen; zware poortomlijsting van arduin met voetenschrapers in de neuten, geprofileerde posten uitlopend op de balkonconsoles en rank- en slingermotief in het entablement; aansluitend balusterbalkon en aflijnende fries met extra cartouche onder de daklijst. Licht getoogde vensters, in een geprofileerde rechthoekige omlijsting met oren, lekdrempels op uitgewerkte consoles, cartouchevormige sierstukken, op tweede bouwlaag verdiepte muurdammen en op derde bouwlaag panelen met vlechtwerk onderbroken door bloem. Grosso modo bewaard houtwerk en ijzeren vouwluikjes op begane grond. Eenvoudige achtergevel. In tuin koetshuis van thans vijf traveeën en één en een halve bouwlaag onder mansardedak. Begane grond geritmeerd door steekboogvensters en -deuren.

Interieur. Monumentale koetsdoorgang doorlopend tot het koetshuis achteraan in de tuin. Hal en verbrede vestibule met verzorgde wandversiering: gemene muur geritmeerd door pilasters afwisselend met beeldnissen; overgang van vestibule naar verhoogde bordes die leidt naar het trappenhuis en met drie beglaasde deuren naar de ontvangstruimte. Laatst genoemde fraai versierd, twee bouwlagen hoog en afgedekt door een veelhoekige glazen lichtkoepel op smeedwerk. Aansluitend op ontvangstruimte twee salons met rijkversierde stucplafonds, lijstwerk op muren en witmarmeren schouwen. Alle muren rijkelijk versierd met geprofileerd lijstwerk, trossen, paneelwerk en beeldnissen. Bovenverdieping met aan straatzijde twee vertrekken voorzien van marmeren schouwen en stucplafonds.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier W/00810 + 353.
  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 82/1995, nr. 1289/1995, nr. 93/1997.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 40/1861.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. 10 jaar monumenten en feest, Brugge, 1998, p. 7-11.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 34.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boomgaardstraat

Boomgaardstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.