Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht straat). Lijstgevel van 1861 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) met oude kern van trapgevel, zie bewaarde ontlastingsbogen in achtergevel. Consoliderende restauratie in 1996 naar ontwerp van architect A. Ghyssaert (Brugge). Bepleisterde en lichtbeigebeschilderde lijstgevel boven de grijsbeschilderde plint; drie sierlijke getraliede kelderopeningen en bewaarde gietijzeren voetenschraper. Begane grond verlevendigd met imitatievoegen uitstralend boven steekboogdeur en -vensters. Soortgelijke bovenvensters in vlakke omlijsting met oren en ijzeren leuning, op tweede bouwlaag deurvensters met Franse balkons tussen gecanneleerde postamenten en op derde bouwlaag lekdrempels op gecanneleerde consoles. Hoofdgestel met kroonlijst, modillons en fries opgevuld met geprofileerde lijst onderbroken door bloem. Eenvoudige achtergevel met wintertuin.

Interieur. Volledig onderkelderd onder meer met tongewelf. Voorts traditioneel 19de-eeuws grondplan en deels behouden stoffering zie onder meer bordestrap, schouwen en stucplafonds waaronder echter oude balklaag.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 24 mei 1996.
  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 82/1995, nr. 1289/1995.