Stadswoning met nieuwe winkelpui en achterbouw

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met De Garre. Oorspronkelijk diephuis uit de 16de eeuw, begrensd door de hier gedempte Reie en brandgang De Garre. Gedeelte aan de Breidelstraat circa 1882 verbouwd tot breedhuis; drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Achteruitwijkende bovenbouw, zie terras met gietijzeren leuning, beantwoordt aan de in 1881 vastgelegde, doch voorts niet uitgevoerde rooilijnwijziging. Witte, bepleisterde lijstgevel met dakkapel; rechthoekige bovenvensters met rocaillesteen. Nieuwe winkelpui.

Achterbouw aan De Garre: bewaard gedeelte van het onderkelderde 16de-eeuwse diephuis. Drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Witbeschilderde bakstenen lijstgevel; vermoedelijk 18de-eeuwse openingen, zie oculus en kleine roedeverdeling. Licht getoogde deur; hoog bordes. Voormalige Reiegevel - mogelijk versteend - kraagt uit op rondboogfries.

Interieur. Kelder onder meer met brede en smalle tongewelven. Eerste en tweede bouwlaag: verzorgde eikenhouten zoldering waarvan moerbalken op geprofileerde consoles; onder meer ook eenvoudig stucplafond uit de tweede helft van de 18de eeuw. Houten spiltrap naar zolder; twee eikenhouten schaargebinten, keperwerk van eik en spar.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 12 oktober 1998.
  • RAU J., De geheimen van de Garre van Cornee ontsluierd?, in Brugs Ommeland, XXX, 1990, nr. 1-2, p. 89-100.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje