Stadswoning In den Stuer

Straat Cordoeaniersstraat

• Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning In den Stuer

omvat de bescherming als monument Stadswoning In den Stuer: gevels en bedaking
gelegen te Cordoeaniersstraat 5 (Brugge)

Beschrijving

Zogenaamd "In den Stuer", zie opschrift van gevelsteen. Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; merkwaardige, laat-gotische gevel gedateerd "1518", zie gevelsteen met vis. 1856: vervangen van het oorspronkelijk maaswerk in de boogvelden. 1924: historiserende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect J. Viérin (Brugge): onder meer vervangen van natuurstenen dagkanten van 19de-eeuwse ingang en toevoegen van kruiskozijnen. 1991: consoliderende restauratie aan bedaking naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge). Trapgevel van verankerde baksteen met gebruik van natuursteen voor omlijsting van de geprofileerde tudorboogdeur onder gestrekte druiplijst, kruis- en bolkozijnen. Gevelindeling volgens Brugse traveeën, type I; variërend maaswerk onder meer accoladebogig en met driepas. Keldermond in korfboognis.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. 202/3664.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 65/1856.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 145.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 51.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje