Hoekhuis De Valk

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Cordoeaniersstraat
Locatie Cordoeaniersstraat 10-12, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hoekhuis De Valk

Deze bescherming is geldig sinds 04-10-1996.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Valk

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Gelegen aan hoek met Cordoeaniersstraat. Zogenaamd "De Valk". Hoekhuis van zes traveeën + zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met twee dakkapellen. Gevelopstand als verbouwing van 18de-eeuwse panden, dateert van 1832: verbouwen van de twee linker traveeën tot huidige poorttravee. Balkon versmald in 1873. 1887: verlagen van de vensters van nummer 10.

Laatclassicistische, verankerde, bepleisterde en lichtgeelbeschilderde lijstgevel op arduinen plint. Als risaliet uitgewerkte poorttravee op de bovenverdieping afgeboord met imitatiehoekblokken. Rondboogpoort in doorgetrokken geprofileerde omlijsting; halfrond bovenlicht met ijzeren waaier en later glas in lood; rechthoekig balkonvenster in geprofileerde omlijsting; balkon op vier uitgewerkte consoles met smeedijzeren balustrade. Afgeschuinde hoek met beeld van Maria met Kind onder baldakijn, van J. Reubens (derde kwart van de 20ste eeuw). 18de-eeuws segmentboogvensters op lekdrempels, doorgetrokken op bovenverdieping. Houten kroonlijst op klossen, op zijgevel bekroond met mezzaninoverdieping. De zijgevel vertoont blinde vensters in drie linker traveeën. Bewaard 19de-eeuws houtwerk onder meer persiennes en deur van nummer 10.

Achtergevel. Witbeschilderde verankerde bakstenen lijstgevel met licht getoogde openingen, links met kleine roedeverdelingen; houten kroonlijst op klossen.

Interieur. Koetsdoorgang overkluisd door middel van tongewelf, met flankerende gemarmerde Toscaanse zuilen die doorlopend architraaf dragen. Monumentaal trappenhuis met eikenhouten bordestrap onder meer met trappaal in Lodewijk XVI-stijl en lambrisering; op verdieping, rondbogenarcade op pilasters. Zowel op begane grond als op eerste verdieping, enfilade van antichambre en salons onder meer versierd met geprofileerde deuromlijstingen met oren, lambriseringen, marmeren (volute)schouwen, schouwboezems met lijstwerk, supraportes met bijhorende in hout gesculpteerde motieven, voorstellend de theater-, tuin- en muziekkunst en de jacht, plafondschilderingen met mythologische taferelen op doek.

Voormalige stallingen en koetsgebouw uitgevend aan Keersstraat, zwaar verankerde bakstenen lijstgevel; aan tuinzijde geritmeerd door deels gedichte bakstenen rondbogenarcade en twee houten rondboogpoorten op begane grond en op verdieping rechthoekige vensters in bepleisterde omlijstingen met oren.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. DW002027.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 70/1873, nr. 42/1887.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 52 en 163.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Cordoeaniersstraat

Cordoeaniersstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.