Parochiekerk Sint-Jozef

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Putte
Deelgemeente Putte
Straat Peulisstraat
Locatie Peulisstraat zonder nummer, Putte (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Putte (actualisaties: 28-11-2006 - 28-11-2006).
  • Adrescontrole Putte (adrescontroles: 16-10-2006 - 16-10-2006).
  • Inventarisatie Putte (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Parochiekerk Sint-Jozef

Deze bescherming is geldig sinds 05-03-2001.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Jozef

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoromaanse kruisbasiliek naar ontwerp van L. Blomme van 1899 opgericht in 1900-1902, gelegen ten westen van het kerkhof, op het kruispunt met de Mechelbaan, omgeven door groen met Heilig Hartbeeld ten zuiden en afsluitend ijzeren hek ten noordwesten.

Georiënteerde driebeukige, kruisbasiliek met schip van vijf traveeën, transept van twee traveeën en koor van twee rechte travee met lagere halfronde apsis, dito zijkoren. Baksteenbouw onder leien zadeldaken met decoratief en constructief gebruik van natuursteen voor waterlijsten, banden en steigergaten. Ritmerende lisenen onderling verbonden door rondbogige baksteenfriezen, (gekoppelde) rondboogvensters en oculi, laatstgenoemde in westelijke puntgevel en transeptsluitingen.

Asymmetrische voorgevel met puntgevel tussen voormalige doopkapel links en rechts toren van drie geledingen met ingang, licht verdiepte doorlopende rondboognissen, rondbogige galmgaten en steigergaten onder leien tentdak, halfronde traptoren ten zuiden. Rondboogdeur tussen trapsgewijze verspringende dagkanten met rondbogen op driekwartzuiltjes met teerlingkapiteel. Portaal met bakstenen koepelgewelf met natuurstenen ribben, links aansluitende weekkapel (eerste travee van middenbeuk).

Bepleisterd en beschilderd interieur met houten tongewelf en trekbalken in het schip en het transept, zijbeuken met bakstenen kruisgewelven tussen natuurstenen gordelbogen op arduinen consoles. Rondbogen op natuurstenen zuilen met knoppenkapitelen en vierkante arduinen sokkels.

Mobilair: Beeld van Heilige Apollonia van J. Coomans. Neogotische meubilair door J. Gerrits en kruisweg door de gebroeders Parentani uit de bouwperiode.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Cel Monumenten en Landschappen Brussel, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, plannen, Sint-Jozefkerk te Peulis-Rijmenam.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Heist-op-den-Berg, Brussel, 1973, 29.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Peulisstraat

Peulisstraat (Putte)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.