Achturenhuis

Straat Dweersstraat

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis Achturenhuis

Typologieburgerhuizen
Stijlneoclassicisme
DateringWO I

Beschrijving

Voormalig "Achturenhuis". Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van architect J. Viérin (Brugge) van 1914; ter vervanging van trapgevel van 1625 (7 treden + topstuk) van twee bouwlagen. Bepleisterde en bontbeschilderde lijstgevel in neo-Lodewijk XVI-stijl; driehoekige frontonbekroning met oculus op entablement met trigliefenfries. Hoge rechthoekige vensters in vlakke omlijstingen met oren en neuten; smeedijzeren balkonleuning ondersteund door gegroefde consoles. Behouden houtwerk met kleine roedeverdeling.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 86/1914.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. 10 jaar monumenten en feest, Brugge, 1998, p. 34-39.