Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1870

Beschrijving

"Hier werd geboren / Daniël Gillès / letterkundige / 1917-1981", zie gevelsteen van 1985. Monumentaal neoclassicistisch herenhuis (nok parallel aan de straat) van negen traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, vermoedelijk naar ontwerp van architect P. Buyck (Brugge) van 1870; in plaats van vijf kleinere panden. In de loop van het eerste kwart van de 20ste eeuw gesplitst in twee woningen, zie drie linker traveeën. Bepleisterde en lichtgrijs beschilderde lijstgevel. Plint met zeven gekoppelde vierkante kelderopeningen getypeerd door afgeschuinde bovenhoeken en stervormige roedeverdeling. Hoekblokken. Rechthoekige en op derde bouwlaag getoogde vensters in geprofileerde omlijstingen met oren, neuten en sluitsteen - gegroefd op derde bouwlaag -; boven de vensters, kroonlijsten onder meer op consoles. Als risaliet uitgewerkte koetstravee, geflankeerd door hoekblokken: geprofileerde rondboogpoort met sierlijke ijzeren waaier in het bovenlicht; door zware consoles ondersteund balusterbalkon met rechthoekige beglaasde deur onder een driehoekig fronton met schelpmotief; bovenvenster geflankeerd door kapitelen op consoles en onder horizontale kroonlijst. Horizontaal geleed door doorlopend lijstwerk tussen verdiepingen en de overlopende kroonlijst op modillons. Bewaard houtwerk.

Drie linker traveeën met begane grond met imitatiegroeven. Deur in vlakke omlijsting met smeedijzeren panelen, bovenraam met cirkel boven tussendorpel getypeerd door tandlijst; verzorgde rolluikkasten.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 120/1870.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 100.
  • VANHOUTRYVE A., Brugse gedenkstenen en herdenkingsplaten. Historische analyse en retrospectieve, Brugge, 1990, p. 54-57.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje