Stadswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Geldmuntstraat
Locatie Geldmuntstraat 26, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Laatgotische stadswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Stadswoning

Deze bescherming is geldig sinds 16-12-1991.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen aan de hoek van Geerwijnstraat. Laatgotisch diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 16de eeuw. In de loop van de eerste helft van de 19de eeuw, in rechter travee, toevoeging van deurrisaliet met bekronend erker, afgebeeld op bouwaanvraag van 1849, waarvan heden enkel de erker rest. Wijzigingen onder meer in 1849, aanpassen van houtwerk en ramen. 1988: consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect J. Catteeuw (Zwevegem) onder meer vernieuwen van ramen naar bouwaanvraag van 1849 en van natuurstenen onderdorpels. Beschilderde trapgevel (9 treden + topstuk) van verankerde baksteen met gebruik van natuursteen voor hoekblokken. Behouden bovenverdieping: Brugse travee, type I met kraalprofiel en typerend maaswerk, zie open driepas in de boogvelden. Laatst genoemde ook aanwezig bij het topvenster. Rechthoekige houten erker met pilasters en hoofdgestel onder driehoekig fronton met tandlijst; ondersteunend entablement met guirlandeversiering gegroefde natuurstenen. Verbouwde begane grond van na 1941. Zijgevel van vijf traveeën; twee blinde onder meer één ter hoogte van hoge schoorsteen rechts. Sporen van Brugse travee, type I; hoge kelderopening. Licht getoogde vensters, ook aanwezig in achtergevel met hijsbalkgat in de top. Achtergevel: bepleisterde en witbeschilderde puntgevel met vensters met afgeschuinde dagkanten en telkens twee ontlastingsbogen.

Interieur. Begane grond bewaart achteraan een rococosalon verborgen achter de huidige winkelaankleding. Bovenverdieping: trappenhuis met stucmedaillons in Lodewijk XVI-stijl. Oorspronkelijke, eikenhouten dakconstructie: dubbele schaargebinten waarvan de keperparen verbonden door hanenbalken; doorlopende nokbalk.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 0028/W.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 32/1849, nr. 372/1941.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 112-113.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 91.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Geldmuntstraat

Geldmuntstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.