Stadswoning, oorspronkelijk deel van het Munthof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Geldmuntstraat
Locatie Geldmuntstraat 30A, 32, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Stadswoning

Deze bescherming is geldig sinds 28-03-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning, oorspronkelijk deel van het Munthof

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eertijds, vermoedelijk horend bij het in 1786 opgeheven "Munthof"; erin opgenomen doorgang van de Muntpoort naar het Muntplein. Thans handelspand en apotheek.

Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met oude kern uit de 16de eeuw, aangepast in de loop van 18de en 19de eeuw. Bepleisterde en grijsbeschilderde lijstgevel van baksteen met hoge plint van natuursteen en ankers voorzien van krul; midden 18de eeuw tekent Custis het gebouw met een gekanteelde borstwering doorbroken door drie getrapte dakkapellen. Aangepaste muuropeningen; behouden ontlastingsbogen en afgeschuinde dagkanten. Links, neoclassicistische houten winkelpui met uitgewerkte pilasters onder rechte kroonlijst in het midden onderbroken door driehoekig fronton; deels bewaarde apotheekinrichting.

Rechts, tudorboogpoort met zandstenen omlijsting en negblokken; bekronende reliëfvoorstelling met muntslagers van 1563, weggenomen in 1810 en sinds 1867 ondergebracht in het Gruuthusemuseum. Doorgang met groot kelderluik links. Overkluizing volgens opschrift van gevelsteen "Hersteld anno 1961 / op initiatief van de / Touring Club van / België", zie "Kunstige Herstelling": tweeledig bakstenen stergewelf voorzien van zandstenen ribben met druipers op geprofileerde kraagstenen. Aan Muntpoortzijde, zandstenen korfboog op renaissancegetinte kraagstenen; erboven, verweerd wapenschild. Zijtrapgevels, links met bewaarde trappen.

Interieur. Bewaarde eikenhouten dakconstructie en balklagen.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 91-92.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Geldmuntstraat

Geldmuntstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.