Stadswoning, oorspronkelijk deel van het Munthof

Beschrijving

Eertijds, vermoedelijk horend bij het in 1786 opgeheven "Munthof"; erin opgenomen doorgang van de Muntpoort naar het Muntplein. Thans handelspand en apotheek.

Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met oude kern uit de 16de eeuw, aangepast in de loop van 18de en 19de eeuw. Bepleisterde en grijsbeschilderde lijstgevel van baksteen met hoge plint van natuursteen en ankers voorzien van krul; midden 18de eeuw tekent Custis het gebouw met een gekanteelde borstwering doorbroken door drie getrapte dakkapellen. Aangepaste muuropeningen; behouden ontlastingsbogen en afgeschuinde dagkanten. Links, neoclassicistische houten winkelpui met uitgewerkte pilasters onder rechte kroonlijst in het midden onderbroken door driehoekig fronton; deels bewaarde apotheekinrichting.

Rechts, tudorboogpoort met zandstenen omlijsting en negblokken; bekronende reliëfvoorstelling met muntslagers van 1563, weggenomen in 1810 en sinds 1867 ondergebracht in het Gruuthusemuseum. Doorgang met groot kelderluik links. Overkluizing volgens opschrift van gevelsteen "Hersteld anno 1961 / op initiatief van de / Touring Club van / België", zie "Kunstige Herstelling": tweeledig bakstenen stergewelf voorzien van zandstenen ribben met druipers op geprofileerde kraagstenen. Aan Muntpoortzijde, zandstenen korfboog op renaissancegetinte kraagstenen; erboven, verweerd wapenschild. Zijtrapgevels, links met bewaarde trappen.

Interieur. Bewaarde eikenhouten dakconstructie en balklagen.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje