erfgoedobject

Huis In de Gouden Hesp

bouwkundig element
ID
29291
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29291

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "In de gouden hesp", zie cartouches. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met oude kern uit de 17de eeuw. Barokgetinte trapgevel (9 en 8 treden + topstuk) van verankerde baksteen; het resultaat van verfraaiende "Kunstige Herstelling" in 1931 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge). In vergelijking met een foto van circa 1895 betreft het onder meer het invoegen van drieledige winkelpui, het vervangen van 19de-eeuwse ramen door natuurstenen kruiskozijnen met over de penanten doorgetrokken boven-, tussen- en onderdorpels, het plaatsen van cartouches in vensterboogvelden van de tweede bouwlaag, en het vernieuwen van mascarons van ontlastingsbogen. Geveltop: typerende achtzijdige oculi aan weerszijden van een bolkozijn; rondbogig zolderluik.

  • Stadarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1177/1930.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 94.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis In de Gouden Hesp [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29291 (Geraadpleegd op )