Huis In de Gouden Hesp

Beschrijving

Zogenaamd "In de gouden hesp", zie cartouches. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met oude kern uit de 17de eeuw. Barokgetinte trapgevel (9 en 8 treden + topstuk) van verankerde baksteen; het resultaat van verfraaiende "Kunstige Herstelling" in 1931 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge). In vergelijking met een foto van circa 1895 betreft het onder meer het invoegen van drieledige winkelpui, het vervangen van 19de-eeuwse ramen door natuurstenen kruiskozijnen met over de penanten doorgetrokken boven-, tussen- en onderdorpels, het plaatsen van cartouches in vensterboogvelden van de tweede bouwlaag, en het vernieuwen van mascarons van ontlastingsbogen. Geveltop: typerende achtzijdige oculi aan weerszijden van een bolkozijn; rondbogig zolderluik.

• Stadarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1177/1930.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 94.