Handelshuis 't Nieuw Torretje

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Genthof
Locatie Genthof 12, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch handelshuis van 1885

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Handelshuis 't Nieuw Torretje

Deze bescherming is geldig sinds 26-04-2002.

Beschrijving

"Dit huis is 'T Nieuw Torretje", zie opschrift boven deur. Ten opzichte van de rooilijn inspringend, eclectisch handelshuis met neorenaissance- en barokinslag naar ontwerp van architect O. De Breuck (Brugge) van 1885 in aansluiting bij het geïntegreerde en "te restaureren" nummer 10. Vervangt een pand met 18de-eeuwse(?) lijstgevel opgenomen in de straatwand. Het oorspronkelijke ontwerp voor de nieuwbouw van architect I. Alleweireldt (Brugge) van 1858 is meer uitgesproken geïnspireerd op de Brugse 17de-eeuwse barok, zie nummer 10.

Breedhuis van zes traveeën, onder meer bredere inrijpoorttravee, en twee bouwlagen onder zadeldak. Donkerrode baksteenbouw met verwerking van natuursteen onder meer voor ornamenten. Twee trapgevels, links met overkragende top voorzien van rolwerk en bolbekroning, rechts lager en met oculus in de top; ertussen, achtzijdige arkel opgevangen door een Ionisch zuiltje en afgelijnd door een boogfries onder de peerspits. Vensterboogvelden, op bovenverdieping met neobarokke cartouches; in de top, met schelpversiering. Behouden houtwerk; onder meer paneeldeuren met getralied tweedelig bovenlicht aan weerszij van de boogpoort met afgeschuind beloop. Links, vermoedelijk in jaren 1920 aangepaste pui waarin alleen het middenvenster werd omgebouwd tot winkeldeur.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 87/1858, nr. 1/1885.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 95.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Genthof

Genthof (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.