erfgoedobject

Huis Sint-Joris

bouwkundig element
ID
29298
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29298

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Huis Sint-Joris
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Sint-Joris
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "St.-Joris". Diephuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Het huidige uitzicht is het resultaat van het wijzigen in 1837 van een baroktopgevel van 1676 tot een lijstgevel. 1875: deurbordes met vijf treden herleid tot twee treden. Eerste kwart van de 20ste eeuw: twee benedenvensters vervangen door één uitstalraam met houten omlijsting. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1991 naar ontwerp van de architecten K. Lantsoght en G. Vandenabeele (Brugge): onder meer ontpleisteren van bovenbouw, herstel van het parement met inbegrip van het beeldhouwwerk dat opnieuw wordt afgewerkt met een verflaag. Verankerde bakstenen schermgevel met bepleisterd hoofdgestel; verwerking van kalkzandsteen voor pui en ornamenten. Twee kelderopeningen. Overkragende bovenbouw op rondboogfries van afwisselend donkerrode bak- en natuursteen op geprofileerde kraagstenen waartussen bas-reliëfvoorstelling van "Sint-Joris en de draak" en cartouches "ANNO / 1676". Tweede bouwlaag: rechthoekige vensters opgevat als natuurstenen drielicht onder ontlastingsbogen. Centraal rechthoekig zoldervenster tussen twee blinde. Bewaarde geblokte barokdeuromlijsting met neuten en oren onder rechte kroonlijst; basis van de rechtstanden van 1875. Grosso modo behouden 19de-eeuws houtwerk.

  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 473/1991.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 11/1837, nr. 72/1875.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 116-118.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 96.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Huis Sint-Joris [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29298 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.