erfgoedobject

Huis Den Gouden Schaar

bouwkundig element
ID
29299
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29299

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Den Gouden Schaar", zie figuratieve gevelsteen. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); uitgang aan de Gouden-Handrei. 17de-eeuws uitzicht, echter oude kern, zie kaarsnis op de begane grond rechts. Verankerde trapgevel (9 treden + topstuk) van baksteen. Rechthoekige bovenvensters in rondboognis met bewaarde afgeschuinde dagkanten, bogen met aanzet- en sluitstenen en bepleisterde geometrische motieven in de boogvelden. In de top, geblokte rondboogopening omgeven door drie blinde geblokte oculi. Verbouwde begane grond met gevelbrede winkelpui.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 97.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De huidige dakkap is het resultaat van een aanpassing in de 17de eeuw, waarbij de houten voorgevel werd vervangen door de bestaande bakstenen gevel en het pand achteraan ongeveer vier meter werd ingekort, met ook een nieuwe achtergevel tot gevolg. De afmetingen van de bakstenen van de oorspronkelijke kern van het huis wijzen op een bouw in de periode 1260-1300. Een dendrochronologische datering in de dakkap met veldatum in de jaren 1260 is hiermee in overeenstemming.

  • VAN EENHOOGE D., DEBONNE V. & HANECA K. 2018: Middeleeuwse dakkappen in Brugge en ommeland. Een catalogus, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 97, Brussel, 27-28.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Den Gouden Schaar [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29299 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.