Straat Grauwwerkersstraat
Locatie Grauwwerkersstraat 3, Brugge (West-Vlaanderen)

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Typologiestadswoningen
Stijlbarok
Datering17de eeuw, 19de eeuw

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Robijnstraat. Barokgetint diephuis van vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); grosso modo 17de-eeuws uitzicht doch oude kern, zie achtergevel met sporen van korfboognis; latere, onder meer 19de-eeuwse aanpassingen, van de muuropeningen echter behouden ontlastingsbogen met onder meer vernieuwde mascarons. Verankerde bakstenen trapgevel (10 treden + topstuk) boven de bepleisterde en grijsbeschilderde plint; één beluikte kelderopening. Begane grond met licht getoogde deur en vensters in geprofileerde korfboognissen; deur met dagkanten op basementen. Rechthoekige bovenvensters in vlakke bepleisterde omlijsting voorzien van oren en neuten. Soortgelijk topvenster tussen twee ovale en één ronde oculi onder waterlijst, links en rechts met stervormige roedeverdeling.

Nummer 14, verderop in straat, is een soortgelijk pand, witbeschilderd met verbouwde begane grond, aangepaste bovenvensters en blinde oculi.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje