Stadswoning

Beschrijving

Voormalig woonhuis van J.A. Garemijn, zie gevelsteen opschrift "hier leefde en stierf/ jan antoon garemijn/ brugge 15 april 1712, + brugge 23 juni 1799/ directeur van de brugse academie, kunstschilder van volkse taferelen. 'Nulla dies sine linea', elke dag een penseeltrek, was zijn leus. w-vl gidsenkring 't brugse vrije". Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen). Vermoedelijk van 1722 als verbouwing van twee panden, linker pand met houten gevel. Oude kern, zie hoge beluikte kelderopening met in de stoep ingewerkte trap toegang gevend tot tweebeukige overwelfde kelder met twee zuilen, en zijgevel met sporen van onder meer blind spitsboogvenster. In 1852 vervangen van vensterkozijnen. In de loop van de 20ste eeuw aanbrengen van cementbepleistering. Bepleisterde en witbeschilderde trapgevel (10 treden + topstuk) boven een grijze plint. Rechthoekige deur en vensters met imitatienegblokken, arduinen lekdrempels, op verdieping doorgetrokken. Achtergevel: verankerde bakstenen tuitgevel met vlechtingen, rechthoekige vensters met ontlastingsbogen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 88/1852.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 108.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje

Aanvullende informatie

De bestaande dakkap is wellicht het resultaat van de verbouwing van een oudere kap. Hierbij verdwenen de onderste hanenbalken en werden licht uitgevoerde, gestapelde schaargebinten ingebracht. Deze verbouwing gebeurde waarschijnlijk in de 15de of vroege 16de eeuw.