Stadswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Grauwwerkersstraat
Locatie Grauwwerkersstraat 6, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Woonhuis van J.A. Garemijn

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig woonhuis van J.A. Garemijn, zie gevelsteen opschrift "hier leefde en stierf/ jan antoon garemijn/ brugge 15 april 1712, + brugge 23 juni 1799/ directeur van de brugse academie, kunstschilder van volkse taferelen. 'Nulla dies sine linea', elke dag een penseeltrek, was zijn leus. w-vl gidsenkring 't brugse vrije". Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen). Vermoedelijk van 1722 als verbouwing van twee panden, linker pand met houten gevel. Oude kern, zie hoge beluikte kelderopening met in de stoep ingewerkte trap toegang gevend tot tweebeukige overwelfde kelder met twee zuilen, en zijgevel met sporen van onder meer blind spitsboogvenster. In 1852 vervangen van vensterkozijnen. In de loop van de 20ste eeuw aanbrengen van cementbepleistering. Bepleisterde en witbeschilderde trapgevel (10 treden + topstuk) boven een grijze plint. Rechthoekige deur en vensters met imitatienegblokken, arduinen lekdrempels, op verdieping doorgetrokken. Achtergevel: verankerde bakstenen tuitgevel met vlechtingen, rechthoekige vensters met ontlastingsbogen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 88/1852.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 108.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grauwwerkersstraat

Grauwwerkersstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.