erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
29322
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29322

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Naaldenstraat. Hoekhuis van vier + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Vermoedelijk van 1691. In de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen, zie ontlastingsbogen, sporen van vroeger doorlopende bovendorpels en verlaagde onderdorpels. Verankerde geelbeschilderde bakstenen lijstgevel; twee middentraveeën uitlopend op een getrapt dakvenster (6 treden + topstuk). Afgeschuinde hoek. Rechthoekige muuropeningen met bewaarde afgeschuinde dagkanten; boven de deur, het centraal benedenvenster, de twee middenste bovenvensters en het topvenster, bewaarde ontlastingsbogen met opengewerkte voeg en figuratieve sluitsteen tussen aanzetstenen met bloemmotief. Zijgevel met centraal dakvenster opgenomen in een tuitgevel met vlechtingen. Rechthoekige benedenvensters; op tweede bouwlaag steekboogvormig in vlakke omlijsting met oren en voetstukken, toegevoegd in de loop van de 18de eeuw.

Interieur. Gelagzaal en bovenverdieping met bewaarde balkenzoldering.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 109.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29322 (Geraadpleegd op )