erfgoedobject

Stadswoningen met trapgevels

bouwkundig element
ID
29328
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29328

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Twee stadswoningen
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Samenstel van twee diephuizen van vijf traveeën en twee ongelijke bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, houten dakkapel) uit de 17de eeuw; hoekpand met hoge trapgevel (9/10 treden + topstuk); na 1875 is de aanleunende gekanteelde linkse schermgevel verbouwd tot twee ongelijke trapgevels van respectievelijk 4/5 en 5/1 treden. Verankerde baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor de hoekblokken, 18de-eeuwse deur- en vensteromlijstingen met oren en neuten en voor het 17de-eeuws hoekbeeld van Maria met Kind onder baldakijn. Kelderluiken. Voetenschraper. Aan de Pijpersstraat: aanbouw uit jaren 1970 naar ontwerp van architect V. Desmet (Brugge). Tegen achtergevel: traptoren op vierkant grondplan onder tentdak met ten dele behouden houten spiltrap.

Interieur. Opkamer met monumentaal schouwelement met uitgewerkt 19de-eeuws schilderij, 19de-eeuwse kopie van het Johannesretabel van H. Memling door L. Beyaert (Brugge).

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 0028/W.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 117-118.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Tussen de 17de-eeuwse burgerhuizen en de uitbreiding uit de jaren 1970 bevindt zich in de Pijpersstraat een 20ste-eeuwse uitbreiding. Het betreft een bakstenen volume van twee bouwlagen en twee traveeën met een verankerde lijstgevel en een gekanteelde zijgevel (van acht treden + topstuk). De straatgevel is voorzien van vier getoogde vensteropeningen met bewaard 20ste-eeuws schrijnwerk op de verdieping.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoningen met trapgevels [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29328 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.