Samenstel van twee diephuizen van vijf traveeën en twee ongelijke bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, houten dakkapel) uit de 17de eeuw; hoekpand met hoge trapgevel (9/10 treden + topstuk); na 1875 is de aanleunende gekanteelde linkse schermgevel verbouwd tot twee ongelijke trapgevels van respectievelijk 4/5 en 5/1 treden. Verankerde baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor de hoekblokken, 18de-eeuwse deur- en vensteromlijstingen met oren en neuten en voor het 17de-eeuws hoekbeeld van Maria met Kind onder baldakijn. Kelderluiken. Voetenschraper. Aan de Pijpersstraat: aanbouw uit jaren 1970 naar ontwerp van architect V. Desmet (Brugge). Tegen achtergevel: traptoren op vierkant grondplan onder tentdak met ten dele behouden houten spiltrap.
Interieur. Opkamer met monumentaal schouwelement met uitgewerkt 19de-eeuws schilderij, 19de-eeuwse kopie van het Johannesretabel van H. Memling door L. Beyaert (Brugge).
Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 0028/W.
DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 117-118.
Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout. Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Tussen de 17de-eeuwse burgerhuizen en de uitbreiding uit de jaren 1970 bevindt zich in de Pijpersstraat een 20ste-eeuwse uitbreiding. Het betreft een bakstenen volume van twee bouwlagen en twee traveeën met een verankerde lijstgevel en een gekanteelde zijgevel (van acht treden + topstuk). De straatgevel is voorzien van vier getoogde vensteropeningen met bewaard 20ste-eeuws schrijnwerk op de verdieping.