erfgoedobject

Burgerhuis 't Haentken

bouwkundig element
ID
29337
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29337

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis 't Haentken
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"t huys/ ghenaemt/ 't haentken' ", zie opschrift in zandstenen cartouches en bas-reliëf met haan. Diephuis op L vormige plattegrond. Drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oude 17de-eeuwse kern; huidig neobarok uitzicht en bijhorende gevel aan Mallebergplaats zijn resultaat van "Kunstige Herstelling" in 1924. Gelede trapgevel (7 treden + topstuk en schouderstukken) met enkelhuisopstand. Verankerde baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor vensterkozijnen en ornamenten als figuratieve kraag- en sluitstenen. Overkragende bovenverdieping op steekboogfries met kinderkopjes. Twee steekbogige kelderopeningen: één getraliede en één beluikte. Typerende herstelde kruiskozijnen op de eerste en tweede bouwlaag en ontlastingsbogen van donkere baksteen, gekoppeld op de licht verhoogde begane grond; cartouches met huisnaam in de boogvelden van de bovenverdieping. Neobarokke korfboogdeur in geblokte omlijsting onder gebogen druiplijst met kinderkopjes; bovenlicht als bolkozijn met glas in lood. Bolkozijn en achtzijdige oculus in de geveltop.

Bijhorend huis gelegen aan Mallebergplaats. Soortgelijk pand van twee traveeën en twee bouwlagen met overkragende verdieping op twee tudorbogen met mascarons als kraagstenen.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 126-127.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis 't Haentken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29337 (Geraadpleegd op )