Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 9, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 26-04-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Imposant herenhuis. Breedhuis van twaalf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen), met oude kernen. Lijstgevel met asymmetrische dubbelhuisopstand; huidige ordonnantie teuggaand op de verbouwingen van 1847 en 1853. Mogelijke samenvoeging van vier diephuizen, zie Marcus Gerards (1562) en deels af te leiden uit de huidige gevelordonnantie. Vóór 1847: negen linkse traveeën vormen en laatbarokke lijstgevel van twee bouwlagen met rococodeur in de derde travee en balustrade doorbroken door dakkapellen (één grote + twee met volutetoppen); de vier rechter traveeën zijn een 19de-eeuwse lijstgevel van twee en een halve bouwlaag. In de toen geüniformeerde gevel wordt, in 1853, de poort van de derde naar de vierde travee verplaatst. Verankerde laatclassicistisch getinte lijstgevel, bepleisterd en witbeschilderd, met rechts 18de-eeuwse hoekafwerking. Vijf getraliede en drie blinde kelderopeningen. Horizontaal belijnd door middel van overkragende en verankerde korfboogfries op leeuwenkoppen onder Ionische kapitelen; kordon en doorgetrokken lekdrempels en hoofdgestel met uitgelengde gegroefde voluutconsoles alternerend met rozetten. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten en grote roeden naar 19de-eeuws model. Koetspoort: bovenlicht met sierlijke gietijzeren waaier.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 3/1847, nr. 87/1853.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 129.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoogstraat

Hoogstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.