erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
29346
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29346

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Peerdenstraat. Monumentaal neoclassicistisch herenhuis van 1865 ter vervanging van lijst- en klokgevel uit de 18de eeuw, heden ingericht als hotel. Enkelhuistype van vijf + twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Bepleisterde en geelbeschilderde lijstgevel met verwerking van arduin voor plint, ordonnerende kordon vormende lekdrempels en omlijstingen van de muuropeningen. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met oren; op tweede bouwlaag opengewerkte borstwering met balusters en rechte kroonlijst. Rechter risaliet met rondboogpoort in een rechthoekige omlijsting met neuten en uitstralende imitatievoegen; aansluitend balusterbalkon op modillons voor de gekoppelde rondbogige deurvensters onder gekorniste kroonlijst; hogerop balusterborstwering voor het mezzaninovenster. Aflijnende gekorniste kroonlijst voorzien van tandlijst en klossen. Bewaard houtwerk.

Eenvoudige bepleisterde en beschilderde achtergevel met uitgebouwde erker uit de jaren 1920.

Interieur. Merkwaardige salons uit de 19de eeuw, met marmeren schouwen in neoclassicistische stijl, een neobarok salon aan de tuinzijde.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 1972.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 88/1865.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 131.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29346 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.